Aan het werk als Java software engineer

Het is inmiddels een flinke tijd geleden dat ik besloten heb om mijn loopbaan om te gooien. Ik werkte als financieel medewerker op een kantoor waar ik echt mijn draai niet kon vinden. Ik begon een hekel te krijgen aan mijn werk en begon hier in mijn vrije tijd hinder van te ondervinden. Voorheen ging ik graag in de avonden aan het werk met het maken van computerspellen in Java. Ik heb dan ook een opleiding tot Java software engineer gevolgd, maar toen ik hier geen werk in kon vinden, besloot ik om op kantoor te gaan werken. Vijf jaar geleden heb ik toch besloten om mijn droom te volgen en aan het werk te gaan als Java software engineer. Via Java Professionals (die weer mensen zoeken: java-professionals.nl) kwam ik terecht in het juiste circuit. Geen gedonder of gedoe, gewoon direct mensen die op zoek zijn naar een Java software engineer. Ik begon te werken voor een bedrijf dat mobiele applicaties maakt en kon daar mijn kennis over Java in een rustig tempo bijspijkeren. Vorig jaar heb ik besloten om van mijn nieuwe hobby mijn werk te maken: het Internet of Things.

Wat heeft IoT te maken met Java software engineer?

Het IoT is de toekomst. Het is een toekomst waarin verschillende apparaten met elkaar communiceren en elkaar opdrachten kunnen geven en kennis kunnen delen:

  • Auto’s kunnen onderling communiceren en gebruikmaken van file-informatie;
  • De koelkast kan eieren bestellen als deze opraken.

Het zijn twee kleine voorbeelden, maar het IoT is letterlijk oneindig en kan straks op alle gebieden ingezet worden. Maar voordat dit kan gebeuren, moeten er programma’s, applicaties en commando’s geschreven worden zodat de onderlinge communicatie ook daadwerkelijk mogelijk wordt. Dat is waar de Java software engineer om de hoek komt kijken. Door te werken met Java kunnen we makkelijk verschillende lagen maken, waarbinnen systemen afhankelijk of onafhankelijk kunnen werken. De Java software engineer is de persoon die dit mogelijk maakt. En dat ben ik dus sinds een jaar. Daarbij maakt het bedrijf waarvoor ik werk veel gebruik van de blockchain, ook al een hobby van mij. Ik heb namelijk sterk het idee dat dit ook de toekomst wordt. Wanneer IoT en blockchain verweven worden (zoek bijvoorbeeld eens naar IOTA), dan zijn we in feite al in een situatie terechtgekomen waarin de mogelijkheden er zijn die we nodig hebben om de revolutie te ontketenen.

Is dat niet gevaarlijk werk?

Er zijn veel mensen die als Java software engineer bedreigd zijn rond de werkzaamheden, maar het zijn de grote namen die vooral de storm moeten vangen. Er zijn namelijk nog altijd veel tegenstanders, vooral mensen die denken dat robots straks de wereld over gaan nemen. Dat is niet waar ik als Java software engineer mee bezig ben. Ik schrijf vooral programma’s op een netwerk waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Daarbij wordt overigens wel Machine Learning gebruikt, dat moet ik toegeven. Wanneer een machine een fout maakt aan de hand van het commando, dan wordt dit gemeld en wordt er een nieuw commando voorgesteld. Dit heeft echter nog steeds niets te maken met robots die de wereld over gaan nemen. Het gaat vooral om auto’s in mijn vakgebied, waarbij enorm veel spannende ontwikkelingen gaande zijn die het autorijden in de toekomst veel makkelijker en veiliger kunnen maken. Op zulke momenten ben ik blij dat ik ervoor gekozen heb om toch mijn droom na te jagen en te gaan werken als Java software engineer voor een groot bedrijf waar Java Professionals me uitstekend bij geholpen heeft.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn