Welke kosten maak je als kosten huis verkopen?

Wanneer je je huis wilt verkopen, betaal je kosten voor huis verkopen. Degene die je huis koopt betaald enkel de aankoopkosten van de woning en niet de kosten huis verkopen. Je draait dus zelf op voor de verkoopkosten. Met welke kosten moet je rekening houden wanneer je huis verkoopt? Bekijk het op makelaarkosten.nl en zie hier alvast een kort overzicht: 

  • Makelaarskosten
  • Aanvragen energielabel
  • Verkoop klaar maken van je woning
  • Notaris kosten, doorhalen van je hypotheek

Sinds 2015 moet je als huiseigenaar een energielabel hebben voor je huis. Bij de verkoop van je huis moet je een energielabel hebben anders kun je hiervoor een boete krijgen. Voor 1 juli 2020 hoefde het vaststellen van zo’n energielabel nog niet aan veel eisen te voldoen waardoor dit maar een paar tientjes kostte. Tegenwoordig moet er een deskundige langskomen om te bepalen hoe duurzaam je huis is. Het aanvragen van een energielabel kost hierdoor vanaf 1 juli 2020 €190,-. Om een zo hoog mogelijke prijs uit je woning te kunnen halen, moet je je huis verkoop klaar maken. Dit houdt in dat je aan de slag gaat met achterstallig onderhoud en kleine klusjes. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen dat je huis goed opgeruimd en schoon is. Het is afhankelijk van de staat van je huis hoeveel klusjes je moet klaren en wat de kosten hiervan zijn. Maar het zal toch balen zijn als je je huis verkoopt aan iemand die hem vervolgens na wat klusjes voor €50.000,- meer verkoopt een half jaar later. Je kunt ook een professional inhuren voor het verkopen van je huis, bijvoorbeeld een verkoopstylist. De kosten voor het verkoop klaar maken van je huis kunnen dus hard oplopen. Dit zijn allemaal keuzes, maar om uit je huis te kunnen halen wat er in zit, is het wel aan te raden.

Notaris kosten bij huis verkopen

Wanneer je een huis koopt moet je je inschrijven als eigenaar bij het Kadaster, vaak heb je hier ook een hypotheek bij. De bank waar je hypotheek hebt, heeft een hypotheekrecht. Dit is een recht op de woning voor wanneer jij je hypotheek niet meer kan betalen. Ook dit staat ingeschreven bij het Kadaster. Bij de verkoop van het huis moet je hypotheek worden doorgehaald, dit wordt ook wel ‘royeren’ genoemd. Dit moet gedaan worden door een notaris. De notaris maakt een akte van royement op en biedt dit aan bij het Kadaster. De notaris kosten van huis verkopen zijn afhankelijk van de notaris. Meestal liggen deze kosten tussen de €90,- en €500,-.

Makelaar kosten bij huis verkopen

Tenzij je heel veel geld uitgeeft aan het verkoop klaar maken van je huis, ben je waarschijnlijk het meeste kwijt aan de makelaar. De kosten van huis verkopen voor de makelaar is meestal een percentage van de verkoopopbrengst van het huis. Dit wordt ook wel ‘courtage’ genoemd. Het percentage kosten bij huis verkopen wat de makelaar vraagt verschilt per makelaar. Het ligt meestal tussen de 1,5 en 2%. Naast deze kosten bij huis verkopen, vraagt de makelaar ook opstartkosten.Deze kosten worden meestal doorberekend in de courtage en zie je pas bij het factuur dat je krijgt zodra het huis is verkocht. Je kunt dit dus het beste van tevoren bespreken met de makelaar.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn